Over ons

Ergernis alom, al dat zwervende en slingerende afval. Daar moest iets aan gedaan worden, dachten twee eensgezinde dames uit Lieshout. Ze sloegen de handen ineen om gewapend met prikstok en lege vuilniszak Laarbeek een stukje op te schonen. Zij kregen al snel versterking van een clubje medestanders uit andere delen van ons mooie Laarbeek. Dit groene clubje groeide al snel.

Tijdens een opschoondag in Aarle-Rixtel

‘Het is dan misschien een topje van een ijsberg, maar onze zichtbaarheid kan anderen verleiden een handje mee te helpen óf juist te doen beseffen dat die bananenschil nou net niet op dat grasveld gedeponeerd moet worden, maar in de daarvoor bestemde afvalbak.’

Deze groep vrijwilligers wil er dan ook voor zorgen dat de maandelijkse zwerfafvalopruiming niet alleen zorgt voor een schonere omgeving, maar ook dat men zich realiseert dat afval in een plantsoen naast een lelijk aangezicht, ook nadelig is voor flora en fauna. ‘Fastfood kan op z’n tijd lekker zijn, maar de natuur is er niet zo’n fan van.’ Laarbeek schoon, dat is het credo van deze toegewijde groep mensen. En daarom ook onze naam: Laarbeek Schoon.


Inmiddels ligt de organisatie van Laarbeek Schoon bij Elke, René, Ilse en Pauline (v.l.n.r.)

Maandelijks schonen we één van de vier dorpskernen uit de gemeente Laarbeek gezamenlijk op vanaf een centraal startpunt. Maar velen van ons rapen daarnaast ook op andere dagen zelfstandig nog zwerfafval.

Wilt u ook de handen uit de mouwen steken? Bekijk de agenda voor ingeplande opschoondagen of neem contact op bij vragen en/of wens tot samenwerkingen.


Landelijke opschoondag 2023
Landelijke opschoondag 2023

Aankondiging Landelijke opschoondag 2023
Aankondiging Landelijke opschoondag 2023

HOE WE TE WERK GAAN

Gewapend met nieuwe lichtgewicht grijpers en ringen én speciale groene vuilniszakken gaan we verspreid op pad. We ruimen alles op wat we tegenkomen in bermen, op hangplekken en simpelweg in de stoepgoot. Zichtbaar gekleed in veiligheidshesjes, want veiligheid staat voorop!

Na een kleine twee uur komen we terug op de gezamenlijke verzamelplek waar we afsluiten met een lekkere kop koffie of thee. Want, gezellig is het ook altijd!

De volle vuilniszakken worden dichtgeknoopt en achtergelaten op afgesproken plekken zodat de gemeente deze naderhand kan ophalen en afvoeren. Laarbeek Schoon heeft een heel goede samenwerking met de gemeente en daar zijn we allemaal zeer content mee.

Samen werken aan een schonere gemeente en tevens genieten van de zon en stijgende karmapunten! En dat allemaal met inachtneming van de coronamaatregelen.


HelemaalGroen – registratie

We maken gebruik van de (gratis) app HelemaalGroen. Deze mobiele app registreert het traject van elke deelnemende zwerfvuilraper en maakt dit zichtbaar: een dashboard toont de routes en de opgeschoonde kilometers per deelnemer én per gemeente.

Hoe het werkt?
• Zet de app aan als je aan de wandeling of opschoonochtend begint. De app registreert daarna de route waar jij zwerfvuil hebt geraapt.
• Sla deze route/wandeling op. Je route wordt nu groen gekleurd op de kaart die de app continu bijhoudt.

Wordt dit stuk van jouw wandeling daarna niet meer geschoond? Dan verkleurt een groen gekleurde route naar bruin. Zo kan iedereen in jouw buurt zien waar weer actie nodig is. Het doel is natuurlijk om jouw buurt Helemaal Groen te maken en te houden.

Op het dashboard van de app is voor iedereen – en ook voor jouw gemeente – zichtbaar waar wij zwerfvuil rapen en waar dat nog onvoldoende gebeurt.

Kijk voor de laatste stand op app.helemaalgroen.nl
En kijk voor meer informatie op helemaalgroen.nl